søndag den 30. januar 2011

Rotorua and "Hells Gate"

Naar nu det gaar saa godt med arbejdet – proeverne bare lader sig analysere og analysere uden problemer indtil videre – saa er det en ekstra bonus at skulle paa tur i en hel weekend. Jeg havde planlagt en weekend til Rotorua i sidste weekend, men der blev jeg jo forhindret af tyfonen, saa i den netop forgangne weekend MAATTE jeg bare fasted uanset vejret. Saa jeg fandt et backpackers hostel paa nettet, bookede to overnatninger, bestilte busbilletter og guidet sightseeing tur, og saa var det bare at pakke regntoejet OG at haabe paa godt vejr.
Fredag tog jeg afsted fra Palmy i solskin. Turen skulle tage 5 timer og gik gennem smukke og meget forskellige landskaber. Det foerste stykke vej lignede meget Danmark: flade, groenne marker med graessende koer. Forskellen var saa bare, at her er der ogsaa mange faar og paa enhver lille bakke gaar der faar. Et enkelt sted gik der et umage par: en hest og en gris! En hvis langbenet herre ville ALDRIG have fundet sig i at skulle dele fold og graes med en gris :-D.
 Efterhaanden forandrede landskabet sig og blev bakket og med bjerge. Stadig groent og nogle steder regnskovsagtigt. Vejret blev ogsaa mere graat og desvaere var vulkanerne i Tongoriro National Park forsvundet i skyer, men landskabet var ikke til at tage fejl af: oerkenagtigt, sort jord og smaa stride buske, som nok er de eneste, der kan overleve saadan et sted. Ikke maerkeligt at Tongoriro blev valgt som scene til Mordor i Lord of the Rings. Efter Tongoriro blev det igen groent med frodige bakker og hoeje traer. Turen gik forbi store soer og gennem smaa byer op og ned. Snart var jeg i Rotorua og det begyndte at regne. Jeg fandt mit hostel, tog min regnfrakke paa og gik ud for at se paa omgivelserne. Det var allerede aften saa turen blev ikke saa lang, men jeg skulle ikke langt foer det dampede, boblede og sydede op af jorden. Rotorua er hjem for geotermisk aktivitet og hele byen bearer praeg af det. Ogsaa hele oplandet er praeget af aktiviteten; et enormt omraade.

Kl 22 begyndte det for alvor at regne. Jeg har aldrig set saa meget regn i mit liv. Det vaeltede bare ned og blev ved hele natten. Sikke det larmede – det var ikke til at sove for! Men heldigvis kl 7.15 loerdag morgen holdt det op (min tur skulle begynde kl 7.25 – hvor heldig kan man vaere?) og i loebet af et par timer skinnede solen lystigt.
Foerste stop var “Te Puia”, hjemsted for Maorier (Indfoedte), et omraade med geysere, kogende vandhuller, blaa vandhuller og boblende mudderpoele. Det er ogsaa uddannelsested for Maori vaevning og Maori traeskaering. En guide viste rundt og fortalte om historien og aktiviteten.



Naeste sted paa turen var “Agrodome” – med al den landbrug skulle der jo vaere en turistattraktion omhandlende det! Der blev vist alle de forskellige faareracer der findes i New Zealand, krydsninger, hvor de kommer fra osv. En meget frisk guide demonstrerede hvordan ulden klippes af og hvor hurtigt det kan goeres. Imponerende hurtigt. Vi fik ogsaa demonstreret hvordan en hund kan hyrde faar. Sjovt. Det var en god oplevelse – et godt show!
Saa gik turen til “Rainbow Springs Naturepark”, hvor der opdraettes regnburoerred og hvor man kan se nogle af de forskellige fugle og krybdyr, der findes i New Zealand. Her saa jeg KIWIer. En truet fugl som er meget pudsig af udseende, men egentlig meget soed.






Herpaa blev jeg overladt til mig selv; turen var slut. Tilbage paa mit hostel hjalp ejeren, som var gift med en dansker og kunne tale dansk, mig med at booke aftenens tur til “Hells Gate”. Mens jeg ventede paa at skulle afsted, gik jeg en tur langs soen I Rotorua, hvor det ogsaa damper og bobler op af jorden alle steder. Men afsted til Hells Gate skulle jeg og hvilket sted! Det er det mest aktive omraade i Rotorua, og der var virkelig gang i den. Det tog 1 time at gaa hele turen rundt i omraadet, og flere steder kunne jeg godt blive lidt bekymret for, om det kogende vand eller sproejtende mudder ville ramme mig. Gang i den maa jeg nok sige.



Den varmeste muddersoe var 142 grader paa bunden og 122 grader ved overfladen og kunne sproejte mudder flere meter op i luften. Man holder sig lige lidt laengere fra kanten end man egentlig maa komme! Det sjove er, at disse omraader er taet omkranset af frodige skove. Aftenen i Hells Gate sluttede af med mudderbad og svovl-spa, som var rigtig rigtig skoent, men som man ogsaa har fornoejelse af flere dage efter. Lugten er ikke saa skoen, men den forsvinder vel med tiden eller skal maaske slides af?? 3-4 brusebade fjerner i hvertfald ikke lugten helt L. Men jeg blev enormt afslappet og det var en rigtig god afslutning paa en dag, som heldigvis ikke druknede i regn, selvom det i foerste omgang saa saadan ud.



Om soendagen gik turen hjemad igen, og vejret var stadig fint, og jeg fik heldigvis set vulkanerne. Begge er active og den med sne paa er samtidig det hoejeste bjerg i New Zealand. Flotte er de. Jeg haaber, jeg faar tid til at gaa en tur paa dem, inden jeg skal hjem. Pyha saa gik den weekend. Jeg maa nok sige, at jeg fik brugt noget energi. Nu venter saa en ny uge med et taet pakket program paa Massey.    

mandag den 24. januar 2011

Mr. Possum and the typhoon

Saa gik den foerste weekend i Palmy. Efter at have vaeret rundt i lokalomraadet, baade omkring Massey og i Palmy city, havde jeg besluttet mig for at tage lidt paa tur og se nogle af de rigtig turistede steder. Men ak...der blev varslet om en tyfon laengere nordpaa lige der, hvor jeg gerne ville hen, saa jeg besluttede, at det nok var bedre at blive hjemme og finde paa noget andet at lave.
Loerdag formiddag tog jeg derfor paa turistinformationen i Palmy og bookede min udflugt til Rotorua i naeste weekend. DET glaeder jeg mig meget til, og sa haaber jeg tyfonen er draget videre. Vejret var skoent saa jeg gik lidt rundt og tog saa bussen hjem igen.
Det blev til en tur i loebeskoene loerdag eftermiddag.....det er altsaa godt nok skoent ikke at skulle have flere lag toej, hue, vanter, lygter, refleksvest osv paa! Bare shorts og T-shirt og saa afsted. Jeg havde set paa Massey-kortet, at der gik en vej syd om campus og i forlaengelse af den vej, jeg bor paa, som hedder "Dairy Farm Road" og den gaar videre over i "Poultry Farm Road". Der maatte jeg simpelthen kunne finde dyr! Og det kunne jeg. En hel flok fistulerede koer daskede rundt for sig selv og noed solskinnet paa en mark, mens en kaempe folk sortbrogede koer gik paa en anden mark. Faar i massevis, en slags vildt - ret store, og igen koer men en anden slags...de lignede jersyer dyppet i tjaere til midt paa maven :-). Midt paa vejen laa der pludselig en doed Brushtailed Possum. Den saa bloed og lidt nuttet ud, men den er aabenbart ikke saerlig populaer her, da den baerer sygdomme. Men soed ser den da ud :)

 

Loerdag aften kom tyfonen til Palmy. Det startede med stille og rolig regn og saa skal jeg ellers love for, at der kom vand. Det piskede og ruskede resten af loerdagen, hele soendagen og mandag formiddag! Det var bestemt ikke vejr til at bevaege sig udenfor. Jeg fik saa laest Jordens Soejler og set Lord of the Rings - saa lidt af NZ fik jeg set omend det var paa film ;-) Da det var til at komme ud igen, var store grene var revet af traerne og masser af blade floej rundt. Men nu er det heldigvis blevet solskin og varmt igen.

onsdag den 19. januar 2011

Massey surroundings

OK nu er mine sanser selvfoelgelig blevet bombarderet med sol, sommerdufte og alt hvad der foelger med det, og det er meget svaert at faa armene ned, men Massey ligger i virkelig skoenne, groenne omgivelser lige i udkanten af Palmerston North.

Langs hele campus er der "bush"-lignende omgivelser af smaa og store traer, hvor smaa stier snor sig ud og ind og op og ned og henover en aa. I forlaengelse heraf er der en gigantisk parkomraaede som er mere plejet og folk lufter hunde og gaar tur her.



The Mews - my KIWI home


Her bor jeg saa! Lige overfor Massey, saa det er dejlig nemt at komme paa arbejde. Der er meget stille og roligt og ikke alle vaerelserne er optaget, men mon ikke det kommer til studiestart omkring 1. februar?
Jeg har et stort vaerelse med et lille koekken og eget badevaerelse - og sol fra om eftermiddagen og indtil solnedgang.

tirsdag den 18. januar 2011

Safely arrived in New Zealand!

Jeg er ankommet godt til Palmerston North - byen hvor Massey University ligger. Indbyggrtal på ca 50000.
Turen var lang, ca 35 timer med et minimum af vente tid i de forskellige lufthave, og det kan bestemt godt mærkes. En sjov oplevelse var i Los Angeles, hvor jeg skulle gennem immigration selvom det bare var en kort mellemlanding på 2 timer, men manden der, kunne tale dansk, så han var lige ved at glemme fingeraftryk osv fordi han simpelthen bare måtte tale dansk!
Men sikken en fantastisk følelse at gå ud af terminalen i Auckland kl 7.30 i 20 graders varme - OK jeg havde alt for meget tøj på, men en skyfri himmel, sol og duften af græs, sommer og lyden af fugle, ja det var helt vildt skønt. Jeg sad udenfor et par timer og nød det inden jeg skulle flyve til Palmerston. Jeg blev kigget lidt på som jeg sad der med mit vintertøj ved siden af :-D Der var en lille times flyvetur fra Auckland til Palmerston og jeg havde en god vinduesplads, hvor jeg kunne sidde og svælge i smukke landskaber. En god blanding af bakker og bjerge med små byer, floder og søer og marker, hvor høsten er i fuld gang, græssende køer og får, vulkaner og kyst. Simpelthen det hele.
Jeg blev hentet i lufthavnen af Fran fra Massey, og hun kørte mig til mit nye hjem. Jeg fik lige skiftet til shorts og T-shirt....man kan godt se, at det er MEGET lang tid siden mine ben har været luftet, de er nærmest blændende hvide! Fran kørte mig en tur rundt i byen, hvor jeg fik handlet (lækre nye lokale grøntsager, frugt mm) og en tur rundt om universitetet. Derefter gik jeg i koma-søvn og sov 15 timer i træk! DET var skønt og nu er jeg ved at være klar til min første arbejdsdag i morgen. Glælder mig og er spændt på at møde allesammen.